Image Image Image Image Image Image Image Image Image

14 apr

By

Varför ska det vara så krångligt att implementera organisatoriska värderingar?

14 april, 2011 | By |

Det pratas mycket om vikten av att ha organisatoriska värderingar. Men vet de flesta vad som verkligen menas med det? Min upplevelse är att man tror att det handlar om att ta fram ett antal värdeord som medarbetarna tycker känns bra. Man väljer tre – fyra stycken, i bästa fall, (har även sett de som har åtta-nio) och de här värdeorden ska sedan genomsyra medarbetarnas tänk genom att de står på tavlor, jongleringsbollar, bordsunderlägg med mera.(Här är fantasin stor!) Vad leder det här till?

För mig ska värdeorden synas i medarbetarnas dagliga beteende, i ledningsgruppens beslut, i företagets marknadsföring, i utvecklings- och lönesamtalsmallarna, ja i allt som styr företaget! En implementering av organisatoriska värderingar är alltså inget projekt man sätter ett kryss i rutan i och sedan anser att det är klart. Det är en ständig process.

Under ett uppdrag var det en kassörska på en bank som sa till mig ” – Ok, om jag ler när en kund kommer in genom entrén och söker ögonkontakt kommer hon antagligen gå till mig. Jag hälsar henne välkommen och frågar vad jag kan hjälpa henne med. Efter att ha gett henne den professionella hjälp hon behövde frågar jag om det är något mer jag kan göra eller om hon känner till att det kommit nya regler för pensionsförsäkringar och att om hon vill kan jag hjälpa henne boka tid hos en av våra privatrådgivare för att få mer information”. Det är just det här som visar att värdeorden börjar fungera i verkligheten. Särskilt när kassörskan sedan säger ”- Var det inte svårare än så här?”.

Att leva de organisatoriska värderingarna ska inte vara svårt! Om vi upplever det så, är vi på fel arbetsplats. Det gäller att alla får chansen att förstå vilka konkreta beteendekrav som ställs i vardagen. Att sedan alltid vara förebild som ledare, det är det som är det svåra.

Comments

 1. Micaela Hedin

  Som kommentar till Pelle Malmbergs inlägg om krångligheter kring implementering av organisatoriska värderingar är min uppfattning att det inte bara är företag som arbetar med att leda värderingsstyrt. Det finns kommuner som arbetar mycket seriöst med ett värderingsstyrt ledarskap t ex Landskrona Stad som har valt tre mycket BRA värderingar, dvs bemötande, resultat och ansvar. Införande av deras värdegrunden är lyckosam för att det är lätt att både förstå och relatera till värderingarna. Kommunen har låtit alla medarbetare få möjlighet att diskutera värderingarna vid specialla dagar. En gemensam samsyn anser jag är en förutsättning för ett ändrat beteende. Dock uppfattar jag det finns många kommuner som inte har uppfattat att värderingsstyrt ledarskap är en central aspekt som kan ge förutstättningar för ett bättre resultat och en högre effektivitet. Det är viktigt att sprida goda exempel. Jag är projektledare för ett projekt som startades 2010 inom PwC Kommunal sektor med syfte att lyfta fram goda exempel bland kommuner som på ett fördelaktigt sätt arbetar med en gemensam värdegrund och som har ett kundfokus. En slutsats hittills i projektet är att för att förändra kulturen och fokusera på valda värderingar på arbetsplatsen kräver mod! Eskilstuna kommun är ett annat gott exempel på det. De arbetar med det modiga ledarskapet. Vi kan lära av både privat och offentlig sektor gällande goda beteenden.

  Micaela Hedin, rådgivare kommunal sektor, PwC

  • Pelle Malmberg

   Hej Micaela
   och tack för din kommentar.
   Jag håller helt med om att det inte bara är företag som kan jobba värderingsstyrt. Själv har jag jobbat så när jag lett ett handbollslag med unga tjejer. Skatteverket med sin värderingar Offensiv, Pålitlig och Hjälpsam har gjort ett framgångsrikt arbete som vi som skattebetalare dessutom märker.
   Jag tror också på gemensam samsyn. Särskilt viktigt när det gäller VARFÖR dessa värderingar finns. De är ju förhoppningsvis inte tagna från luften utan har en klar koppling till organisationens vision/mission.
   Det låter som en riktigt bra idé att lyfta fram de goda exemplen. Känns mycket positivare än klaga när det inte fungerar som tänkt.
   När det gäller din slutsats om behovet av MOD så kan jag bara försöka förstärka det. Som ledare i en organsation som bestämt för att jobba värderingsstyrt så är min erfarenhet att man uppplever att man ”tappar kontrollen” för en stund. Fast det man får om man vågar är värt allt. Initiativkraft, glädje, och egen ledarutveckling.

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: