Image Image Image Image Image Image Image Image Image

20 nov

By

Måste man vara religiös för att få tid att reflektera?

20 november, 2011 | By |

Tänk dig ett ställe där du inte har mobil, dator eller Ipad. Inte heller har du TV, radio eller dagstidning. Det du har är ett vackert ställe med underbar utsikt, underbar mat, vacker natur och TYSTNAD.

Även om det finns andra människor där som du äter tillsammans med så är det under tystnad. Jag har just tillbringat 4 dagar på ett sådant ställe där jag fick ”bara vara”. Det var helt fantastiskt och något jag kan rekommendera.

Hur ofta får man chansen att möta sig själv och reflektera på ett kravlöst sätt? Vi är ständigt uppkopplade, har fulla kalendrar och gör en massa saker men hur ofta tar vi chansen att fundera på om det är rätt saker vi gör? I mitt fall fick jag rådet att ”komma ifrån” och skapa distans till det jag gjorde för att kunna fatta ett beslut som skulle vara rätt för mig. Mina första tankar om att tillbringa några dagar på ett sådant ställe var att det kommer nog att vara svårt att vara så helt skuren från omvärlden men väl där var det bara skönt.

Att få rå sig själv och inte tänka på någon annan eller vara ”social” med helt främmande människor kändes först konstigt men jag anpassade mig snabbt och då var det bara skönt. Alla måltider var i tystnad förutom underbar stilla musik. Jag tror att vi alla är i behov av sådana här reflektionsdagar då och då för att ladda batteriet och fråga oss själva om vi är på rätt väg, gör rätt saker och gör det vi brinner för.

Comments

 1. Låter som ett fint ställe, men faktum är att jag upplever detta hela tiden. Att inte umgås eller prata med en enda människa på en dag är inget ovanligt för mig. Mobilen har jag aldrig med mig ute, och då menar jag ALDRIG. Undantaget är när jag gör resor på 50 mil eller så, eller om jag är involverad i nåt projekt som kräver att jag kan nås omgående. Jag har aldrig begripit mig på den här hysterin att alltid vara uppkopplad. Däremot är jag uppkopplad en del mot internet pga av bland annat inhämtande av nyheter och fakta eftersom den Svenska pressen bara ger oss förljugna och tillrättalagda ”nyheter” för att inte stöta sig med etablissemanget som de så kallade ”journalisterna” själva ingår i.

  Om jag hade en kalender så skulle den vara helt blank, jag har inga måsten som kräver en massa energi. Jag har lärt mig sen långt tillbaka att JAG är den viktigaste personen i mitt liv och det finns ingen anledning att stå till ”förfogande” för att tillfredsställa andras önskemål. Att vara ”social” innebär inte att man nödvändigtvis måste umgås med en massa människor hela tiden. Om det inte sker på ens egna vilkor så genererar det bara en massa stress som man får betala för i slutändan.

  Rådet du fick var förståndigt och jag förstår din tanke att det skulle vara svårt för dig att bli ”avskuren från omvärlden” som du uttrycker det, men meningen var att du skulle få distans till det du håller på med och få kontakt med dig själv och din plats i tillvaron, och det är viktig för att vi ska må bra i vår sönderstressade värld.

  Hoppas att dina batterier hann bli fulladdade! 🙂

  PS. I somras hade jag mobilen med mig i bilen, men då blev det en resa kors och tvärs i sydsverige samt en snabbis till södra norrland, sammanlagt några hundra mil. 😀

 2. Hej Conny,
  Önskar jag kunde vara lika disciplinerad som dig men jag har iallafall försökt och lyckata i fyra dagar och tänkt göra detta regelbundet 🙂

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: