Carl-Magnus Månsson, Koncernchef Acando AB
-Har vi ett empatiskt perspektiv? Gör vi saker baserat på omtanke? Det är frågor du måste ställa dig som chef!
Den som säger detta till mig är Carl-Magnus Månsson, koncernchef på IT-konsultföretaget Acando. Innan vi kommer in på ledarskap berättar Carl-Magnus för mig hur journalister går till väga för att säkra att den som intervjuats godkänner texten. Tydligen är det så, att citaten mailas för godkännande, medan brödtext och rubriker utelämnas. Jag bestämmer mig snabbt för att jag kommer att maila hela intervjun för accept. Jag vill att det ska bli rätt!
Jag heter Karin Gustafsson och arbetar med ledarskaps- och organisationsutveckling. Carl-Magnus har sagt ja till en intervju för Ledarskaparnas julnummer av nyhetsbrevet. Vi träffas på hans eget kontor, i sprillans nya lokaler mitt emot T-centralen i Stockholm. Medan jag väntar på honom i receptionen, iakttar jag personalen. Receptionen är placerad i ett stort rum med massor av små sittplatser. ”Vardagsrum” tänker jag, och slappnar av i fåtöljen med en cappucino och ett glas bubbelvatten. Vid flera tillfällen bildas det kö framför en bardisk i rummet. Det bjuds på ingefärshot i små snapsglas. Jag får en stark känsla av att ingenting lämnas åt slumpen när man planerade det här mötesrummet, överallt dricks det kaffe, överallt hålls mer eller mindre högljudda möten. Informella och formella. När Carl-Magnus dyker upp i grå kostym känner jag inte igen honom från foton av honom. Han har en mustasch. Han kommenterar det oombedd och skrattar:
-Vi kör en mustaschtävling i november. Jag är lagkapten för vårt lag.
Just ordet lagkapten ska visa sig vara utmärkande för Carl-Magnus ledarskap.
Att skapa en miljö där idéer och kreativitet får flöda fritt, kanske inte låter som en CEO´s främsta uppgift, men det är det, säger Carl Magnus. -Du tror att det förväntas att du ska styra och vara en kontrollfunktion, men det blir fel. Istället behöver du ta ett personligt ansvar för att skapa konstellationer och forum där kunskap delas mellan människor. Han pratar mycket om den kollektiva kunskapens värde, och hur viktigt det är att ge förutsättningar för det som chef.
Han berättar att i ett företag där alla är smartare än du själv, måste man våga delegera beslutsfattande till specialisterna. Som ledare på Acando är det oerhört viktigt att våga säga ”jag vet inte. Jag kan hjälpa dig med de resurser du behöver, men jag har ingen aning om hur du ska göra jobbet”.
Jag blir inspirerad och glad, eftersom jag och mina kollegor arbetar mycket med att locka fram laganda och kollektiv intelligens i team. Vi Ledarskapare får ofta höra att chefer på en strategisk nivå inte har tid att jobba med sitt team, och när Carl-Magnus vittnar om motsatsen, vill jag höra mer om detta. Jag ber honom att sammanfatta VD-rollen så att en 10-åring skulle förstå den. Han tar bollen direkt: – Jag är som din fritidsledare på skolan. Jag finns till för att se alla, och för att utmana alla. När du vill lägga pusslet från igår, ger jag dig ett nytt, lite svårare pussel med några fler bitar.
-Var vill talangerna jobba? frågar han retoriskt. Talanger vill vara där andra talanger är, fortsätter han. Då får du fundera över vad du ska tillföra som ledare. Det är lätt att koppla ihop kontroll och struktur med en ledarroll, men dagens specialister, och särskilt i kunskapsintensiva företag, tappar sin arbetslust och kreativitet med kontroll.
Han påpekar att det ekonomiska resultatet är ändå bara en konsekvens av det man gör. Om det vi gör på Acando skapar ett värde som är tillräckligt bra för att marknaden ska vilja ha våra tjänster, då syns det ju i resultaträkningen. Just det värdeskapande och det meningsfulla i arbetet är något vi återkommer till flera gånger under intervjun.
Att släppa taget om den traditionella kontrollen som VD innebär inte att man ska kliva tillbaka och bli anonym som ledare. Tvärtom. En viktig insikt som Carl-Magnus gjort under de senaste veckorna är att det faktiskt spelar roll vem som säger vad i organisationen. Han liknar VD-rösten vid en megafon som du måste våga använda. Senast han gjorde det var i #meetoo-debatten, då en medarbetare ville att Acandos chefer skulle ta ställning i frågan. Efter att ha sovit på saken formades ett budskap, som bl. a går att läsa i flödet på Linkedin, och som Carl-Magnus själv var avsändare till. Det var inte enkelt, eftersom #meetoo-debatten har flera bottnar, men det var väldigt viktigt för samtliga ledare och chefer på Acando, att kunna hänvisa till att det var Carl-Magnus som satte ner foten och pekade ut företagets ställning mot kränkningar.
Jag märker att han har lätt att prata om sin roll och ledarskapet kopplat till den. Jag rycks med. När intervjun är över konstaterar vi båda att det var roligt att träffas. Jag inser att jag inte bara vill att det jag skriver ska vara rätt och riktigt. Jag vill att Carl-Magnus ska tycka om artikeln. Dessutom vill jag att han ska gilla mig. Jag tänker att det är sådan han är. Man vill bli uppskattad av en människa som Carl-Magnus.
Avslutningsvis – 3 snabba frågor till Carl-Magnus om julen:
Godast på julbordet? Halländsk grönkål
Går du i kyrkan på jul? Ja, varje jul går jag och familjen på julottan på juldagens morgon.
Vilken dag tar du den första skinkmackan? På juldagen, före julottan, och med en liten snaps till…
Vill du också bli intervjuad om ditt ledarskap av någon av oss på Ledarskaparna? Eller önskar du ”bara” ett bollplank? Hör av dig på vi@ledarskaparna.se