Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nyheter

30 mar 2015

Intervju med Årets unga VD. Vilka tips ger hon?

Ruth W Årets unga VD 2014

Ruth Westberg, 27 år från Mölnlycke valdes till Årets unga VD 2014 Sedan 2011 har Ruth varit VD på teknik företaget Concept Sweden som bygger produktionsutrustning Concept Sweden omsätter 20 miljoner och har som mål att tredubbla omsättningen till 2018 Läs mer om nomineringskriterierna, juryn, motivet för varför Ruth vann titeln och Årets VD, www.aretsvd.se

Jörgen Svedberg, VD på Ledarskaparna träffar 27 åriga Ruth Westberg för ett samtal.

Icke-stereotypa framgångar gör mig nyfiken. En 27 årig tjej i VD roll som leder äldre medarbetare på ett produktionstekniskt företag är inte direkt ”standard”. När jag klev in i Concept Swedens nyrenoverade lokaler i Mölnycke tog det knappt en minut innan Ruth hade avverkat hälsningsfraserna och dragit med mig på en spännande rundvisning. Hektiska förberedelser för att kunna visa upp en ny automatiseringslösning för Volvo PV pågick som bäst. Ändå fanns det tid för att stanna upp och förklara för en icke-tekniker som mig. Nåväl, efter rundvandringen slog vi oss ned i soffan i entrén och jag ställde mina frågor.

Vad var det som gjorde att du tackade ja till VD rollen i 2011?

Jag har alltid haft en dröm om att få vara med och påverka, förändra och driva på. Redan på mitt första sommarjobb hade jag massor av förbättringsförslag som jag var otålig med att få prova. Jag gillar att gå in och röra runt och är orädd för att pröva nytt. I samband med att jag blev tillfrågad visste jag att styrelsen önskade förändring.

Tjej under 30 och VD i ett industriteknikföretag är inte direkt ”standard”. Hur har du blivit bemött utanför företaget?

Jag har aldrig haft ”lilla flicka problemet”. Jag har nog inte haft tid att tänka i de banorna, så jag kanske har missat en del kommentarer. Däremot har det påverkat mig mer att många känner min pappa som var med och grundande företaget och som jobbar rätt nära mig idag. En del hade nog sina funderingar kring hur jag fick jobbet. Men redan efter något år märkte jag att de funderingarna försvann.

Ditt ledarskap – vad tänker du själv är huvudingredienserna till varför du lyckats så väl?

Jag har varken kunskap eller intresse för teknik, jag har låtit konstruktörer och produktionspersonalen fått jobba på det sättet de själva menar är bäst. Diskussionerna om att hitta den bästa nyttan för kunden har förenat oss och de diskussionerna för vi helt prestigelöst. Alla här vet mycket väl att det är kunderna som betalar lönerna. Jag tror också att det har varit betydelsefullt att jag hela tiden tänker på att vi ska vara transparanta, det är extremt platt här och det finns inget som helst hemlighetsmakeri.

 Om du väljer ut två saker du skulle vilja utveckla i VD rollen. Vad skulle det vara?

Att jag blev bättre på att stänga av vissa saker eller frågor. Jag skulle behöva bli bättre på att prioritera, att helt enkelt kunna parkera saker och inte ha så många bollar uppe i luften på en gång. Jag skulle vilja lägga mer tid på det strategiska arbetet, bli bättre på att ta tid till detta.

Generationskraschen handlar om äldre chefers utmaning i att leda 90-talister. Du gör det motsatta, som 90-talist leder du klart äldre medarbetare. Gör du något speciellt för att parera generationsklyftan?

Det är inget jag går och tänker på dagligen men jag tror att det generellt sett är trögare med förändring när man blir äldre. Jag jobbar rätt medvetet med att uppmuntra till förändring. Jag ställer nästan alltid frågan ”kan vi göra på något annat sätt”. När jag frågar och utmanar gör jag det jag kan för att inte trampa på tårna och ifrågasätta deras långa erfarenhet. Men visst skiljer det sig mellan generationerna. De i min ålder har bråttom med att förverkliga sina drömmar. Min generation har inte den lojaliteteten som de äldre har här, känner de att utvecklingen är för långsam vill de byta jobb.

Vad är nästa steg eller målsättning för Concept Sweden?

Vi ska fortsätta att växa, vi ska tredubbla omsättningen på tre år. Vi ska vara den man först tänker på när man behöver skräddarsy tekniklösningar för produktionseffektivitet. Nu bygger vi bolaget för att klara det, både strukturellt och med att rekrytera rätt kompetens.

Vilka utmaningar innebär detta för dig i VD rollen?

Det är svårt att både växa fort och behålla den höga kvaliteten. Det blir en utmaning i att rekrytera rätt personer och att integrera de till vår kultur som vi själva känner är rätt speciell. Vad gäller mitt eget ledarskap kommer det att bli svårt att kliva av den operativa projektledarrollen jag har i en del kundsamarbeten.

Om du tittar i backspegeln. Är det någon typ av stöd du skulle behövt när du klev in i VD rollen?

Det var inget jag saknade då men nu i efterhand inser jag att jag skulle behövt någon som fick mig att stanna upp, att ifrågasätta det tempo och den höga ambition jag hade i början. Det gick för långt faktiskt. Efter en tid fungerade det inte längre och jag var tvungen att dra mig tillbaka ett tag. Det var tufft då men nu är jag tacksam för allt jag lärde mig på att gå igenom det. Nu vet jag att det inte finns en ”framgångsmall” utan att det handlar mycket om att ta tid att fundera över vad jag ska lägga tiden på och acceptera att många saker inte blir perfekt. Jag kan inte vara överallt, jag är snällare mot mig själv nu.

Vilka ledarskapstips har du till andra?

  • Ta hjälp av andra i sakfrågor, experter utifrån om så behövs, då kommer du att spara tid och kan fokusera mer på det du prioriterar högst.
  • Se till att andra tar ansvar. Får du inte till det, fundera över varför det blir så istället för att ta över arbetet.
  • Glöm aldrig att ”affären” måste finnas i botten, oavsett om det är en kundrelation eller en anställd så ska relationen bidra till lönsamheten. Skilj på vänskap och affärsrelation.
  • Försök att inte ta saker så himla allvarligt. Hur man än vrider och vänder på det så är det bara ett jobb, det finns andra saker som är viktigare och du är inte oersättlig.

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: