Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nyheter

14 maj 2018

Hjärnan och ledarskapet

 

Ibland händer det att magi uppstår när man låter två olika discipliner mötas. Det stämmer väldigt väl när det gäller hjärnforskning och ledarskap. Det senaste årtiondet har hjärnforskningen klivit ut från akademin och in i vårt vardagsliv och då även till studier inom organisationsteori och ledarskap.

 

Som ledare och chefer kan vi lära oss, utvecklas, förändras, träna in nya beteenden i ganska hög utsträckning. Samtidigt har vi en uråldrig hjärna att förhålla oss till. Som fungerar som den i princip alltid har gjort, men som – om vi lär känna den – än mer kan hjälpa oss att förstå oss själva och andra. Som ledare kan vi använda kunskaperna om vår hjärna när vi själva ska planera, prioritera och lägga upp vårt arbete. Men det stannar inte där; tänk om vi kan bli tydligare i vår kommunikation? Tänk om vi förändrar arbetsdagarna på våra företag så att det finns tid för gemensamt lärande och enskild reflektion för våra medarbetare? Om vi kan förstå när och hur vi som team och grupper kan jobba snabbt och effektivt, för att koppla av och ned och pausa hjärnan? Och att vi iom det blir både mer effektiva och ändå har mer ork kvar än tidigare?

I oktober går den elfte konferensen Neuroleadership Summit i New York. Där samlas ledande forskare inom både hjärnforskning och ledarskaps- och organisationsforskning för att sprida kunskap och dela erfarenheter. Vi på Ledarskaparna kommer att vara där och delar gärna våra nya insikter med er. Eller ses vi i New York i oktober?

När hjärnan själv får välja – eller hur du jobbar i takt med din hjärna

(från böckerna Hjärnan på jobbet av David Rock, samt Hjärnstark av Anders Hansen)

  • Gör det svåra först! På morgonen är vår hjärna som piggast, låt morgon och förmiddag vara tiden för de utmanande, strategiska och relationsintensiva frågorna. Lämna rutinarbete och mailskörd till eftermiddagens trötthetsdipp!
  • Behåll ditt fokus! Få är bra på att multitaska. Avsätt tid för specifika arbetsuppgifter och lämna telefon, mail och annat vid sidan under den tiden. Pausa kort mellan skiftena i arbetsuppgifter.
  • Prioritera! Detta utnötta ord, men att prioritera kräver mycket energi av hjärnan – det är därför vi lätt drar oss för det. Kom över den tröskeln, prioritera, hjälp varandra att prioritera och arbeta sedan utifrån det. Prioritera om vid behov, men undvik att falla tillbaka i att göra allt samtidigt!
  • Låt hjärnan rikta sin energi mot det du ska jobba med! Att-göralistor är inte fy skam. Befria din hjärna från att behöva hålla reda på allt, det tar mycket arbetsminne. Skriv ned, släpp det för stunden och fokusera på det du ska göra nu. Din hjärna kommer att tacka dig genom att du har ork och energi kvar när arbetsdagen är slut!
  • Våga prata om känslor! Negativa känslor blir inte värre av att man talar om dem, tvärtom, visar neuroforskningen. Dessutom blir du mer korkad av att undertrycka känslor eftersom det tar kraft från dina kognitiva funktioner. Prata om det som är viktigt för dig, helt enkelt!
  • Träna! Gå! Rör på dig! Stå! Låt musklerna jobba! När kroppen jobbar så tänker vi bättre, smartare, snabbare och hjärnan växer faktiskt enligt Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Locka med dina kollegor på promenadmöten, utmana varandra i plankan på kontoret, finn ditt sätt att få in rörelse i vardagen!

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: