Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Nyheter

27 nov 2017

Alla dessa listor… eller Ledarskaparnas önskelista till dig som chef

Karin Gustafsson, Ledarskaparna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi Ledarskapare får ofta frågan om vi kan tipsa om olika saker kring ledarskap. Gärna i form av en lista. Vi ser dem överallt: ”5 smarta saker du bör göra för att bli smalare/rikare/gladare”. Jag medger att även jag faller för listor. Senast inför en helg i Paris scannade jag resetidningar efter ”de 3 mysigaste kaféerna”. När det kommer till ledarskap brukar vi inte vara så pigga på att slänga ur oss några snabba korta råd. Dels för att de så lätt misstolkas, dels av respekt för det unika i just din kontext.

 

Men, inga regler utan undantag… Så här lagom till jul kommer några glöggdoftande ledarskapstips. Fler än ett. Färre än fem.

  1. Tro inte att du som chef ska kunna coacha, motivera, involvera, delegera och kommunicera utan att få hjälp av någon som kan förklara hur man gör. Se ledarskap som något du måste lära dig i steg, som att cykla, koka egen hummerfond eller böja italienska verb.
  2. Strunta i goda råd som t ex ”det löser sig” eller ”det räcker att du är dig själv”. Det är ingen lyckad strategi för framgång. Läs på om ledarskap och be om hjälp.
  3. När du väl ber om råd, välj bollplank med omsorg. Det är inte säkert att den du ser upp till kan relatera till dina dilemman, eller att andra med samma funderingar som du kan ge dig det bästa stödet.
  4. Plocka ner dina förebilder och lyckade chefskollegor från piedestalen. Alla människor brottas med något; tvivel kring sina relationer, tvivel kring sig själv, kring att lyckas med sin roll och uppdrag.

Ingen människa föds till ledare. Däremot är det något alla kan bli, och de som tränar mest, sätter upp nåbara mål och som vågar lära sig av alla sina misstag, de lyckas bäst.

Heja dig. Heja alla som vill lära sig leda!


Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: