Image Image Image Image Image Image Image Image Image

26 jan

By

”Jag vill leda Socialdemokraterna”

26 januari, 2011 | By |

Vilket uttalande! Lika sannolikt som att Ingemar Stenmark gör reklam för Swedish Match eller att man ser Ulf Lundell och Jacob Wallenberg luncha ihop på Östermalm.

Så… vem har sag det då? Ingen såklart! Det är det som är min poäng eller kommer att bli rättare sagt. Jag och kollegorna var nyligen i San Fransisco för att plocka upp det senaste inom ledarskap och för att träffa en samarbetspartner. Kontrasterna blir inte små kan jag säga, när jag kommer hem och hör debatten. Per Nuder säga ”Nej, nej, nej” och det skrivs en rad artiklar om hur man ska tolka Nejet eller när Sven-Erik Österberg säger att ”skulle jag få frågan kommer jag att överväga den noga”.

De företagsledare vi lyssnade på i väst hade en fantastisk förmåga att berätta hur duktiga de var, på ett naturligt och smakfullt sätt. Då ska vi komma ihåg att det finns mycket som inte imponerar på mig i USA och jag är minst sagt känslig mot personer som ”prackar” på en välpolerade budskap. Det jag däremot gillar är personer som är tydliga med vad de vill och vågar säga det utan krusiduller. Det har vi alltför lite av här hemma, Jantelagen verkar sitta lika hårt som Bohusgraniten på vår egen västkust. Nu vet jag att en del kloka människor jag ser upp till resonerar att det är taktiskt rent ledarskapsmässigt, att som potentiell partiledare först säga nej – att det är en del av förankringsprocessen, ett sätt att få med sig gräsrötterna i arbetarrörelsen. Men jag tvivlar på det! Nej, jag skulle önska att det fanns någon som helt enkelt uttalde rubriken ovan med glöd i ögonen. Dels för att jag vill se mindre av Jante och dels för att jag tror svensk politik behöver en väl fungerande opposition, om inte annat för att få folk att hänga med mer i den politiska debatten.

Och… med handen på hjärtat, tror du Socialdemokraterna får till den förändring som behövs för att det ska bli en opposition att tala om med en ledare – VD – som säger ”nej nej nej men okej om ni tjatar så kan jag väl säga ja eftersom ni inte hittar någon annan”?

Comments

 1. Tänkte i dessa banor när frågan om ledarskapet i Socialdemokraterna kom upp. Jag ställer mig själv frågan vilken ledartyp jag attraheras av. Hos mig är svaret klockrent, givetvis den som vill! Den som med ansvaret förmedlar ödmjukheten även när den säger att ”jag vill och jag kommer göra det bra”. Hittills har inte heller jag sett någon som vågar bryta det tramsiga, lågmälda mönster som nu råder. Vore kul om någon vågade ”bråka med normen” att vara lagom och som alla alltid har varit.
  2011 kommer bli ett omvälvande år, det är kanske nu det händer, Och vänder!
  Roligt att höra att ni varit på studieresa i USA!
  Bästa hälsningar
  Inger Eriksson

  • Jörgen Svedberg

   Hej,
   Visst, vem vill bli ledd av den som inte vill leda…!? Ja, och det är ju inte bara socialdemokraterna som skulle behöva ”bråka med normen” som du skriver!
   Hälsningar Jörgen

 2. Pelle Malmberg

  Hej Tycker ni belyser något som tyvärr är alldeles för vanligt. Vi har alldeles för många chefer som inte vill vara ledare. De har blivit tillsatta för att de varit den bästa specialisten, ingen annan vill, de har varit med så länge eller av andra märkliga skäl. Inte för att de har ledaregenskaper. Där en av de viktigaste egenskaperna är viljan att leda. Pelle Malmberg

 3. Diana Minsel

  Jag tror just som du berör att den som känner en stark lust att leda andra har rätta viljan och därmed större chans att lyckas. Allt gott ledarskap tror jag kommer utifrån att man utvecklar sina styrkor, det man är bra på och har en god dialog med dem man skall leda. Ingen kan bli komplett som ledare! Vi kan låta oss inspireras av goda förebilder men vi kan aldrig bli en annan. Låt dig inspireras men ta fram dina egna bästa resurser istället är mitt råd till ledare.

  • Hej Diana,
   Idag höll 19 chefer med dig till 100%! I en workshop jag ledde idag var de rörande överens om att det lätt fokuseras för mycket de svaga sidorna, att det är lätt att fastna där istället för att bygga vidare på de starka sidorna. Insikter och exempel kom på löpande band vad gäller hur lätt det är att lägga en massa tid och energi som egentligen inte ger så mycket utväxling.
   / Jörgen

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: