Image Image Image Image Image Image Image Image Image

09 dec

By

Inneboende belöning allt viktigare än pengar

9 december, 2010 | By |

Kenneth W. Thomas, forskare och författare konstaterar att förändringen går rasande fort. ”Det är först nu vi ser kraften av att de unga har annorlunda förväntningar på yrkeslivet än sina föräldrar”, förklarar Kenneth W. Thomas. Samtidigt poängterar han att forskningsresultaten även visar att det inte bara gäller de yngre. Sammanfattningsvis pekar han på att dagens belöningssystem och ledarskap inte hänger med i förändringen, man har fortfarande för stort fokus på yttre belöningar som lön. I artikeln ”The four intrinsic rewards that drives employees engagement” lyfter han fram fyra typer av inneboende belöningar man behöver arbeta med för att skapa en företagskultur med starkt engagemang. Det handlar om att man ska känna en hög grad av; Meaningfulness, Choice, Competence och Progress i sina arbetsuppgifter.

Comments

 1. Hej Roy,
  Håller med, denna trend känns väldigt tydlig. Jag kom över bifogat klipp, en animerad föreläsning av Dan Pink på tema Intrinsic motivation, som beskriver trenden på ett pedagogiskt sätt – rekommenderas:
  http://hedinexformation.blogspot.com/2010/06/motivation-dan-pink.html
  mvh
  Mårten

 2. Roy Bartilson

  Tack Mårten, klart intressant. Frågan är varför kör så många ändå i gamla hjulsspår?
  Roy

  • Hej,
   Min tro är att det fortfarande är mer accepterat och även mer ”management-mässigt” att driva sin personal utifrån ”extrinsic goals”. Att driva ett företag med anställda utifrån intrinsic goals är mer krävande och därför också svårare. Det kräver mod av ledningen att bryta loss från invanda mönster … sen är det väl inte heller så att de rön som finns kring detta är allmänt förstådda av chefer och anställda ännu. Tills dess så uppfattas det nog lite som hokus pokus flum av många …
   Låt oss fortsätta kommunicera ut denna viktiga erfarenhet, så kanske det svänger snabbare än vi tror 😉
   /Mårten

   • Måreten gillade ditt svar här 😀
    Idén är ju rotad långt tillbaka då industrialismen började där människan var ”arbetarna” och där ”cehferna” var de som övervakade att ”arbetarna” gjorde som de skulle. Då-tidens yrken var monotona och enkla, du behöver inte så mkt kunskap (egentligen) de var heller inte så agila. Men så kom vi in i en ny era informationssamhället och ni ev in i visdomsamhället. Helt plötsligt jobbar vi med kommunikation, sociala medier m.m. verktyg som är mer spykologiska och mjuka än montera muttrar på en bil typ. Det som inte hänger med i denna rasande fart är skolan och människan. Allt för många blir chefer pga hur länge de jobbat på ett företag inte för de kanske är lämpliga m.m. deras uppfostran hemma och på arbetliver har varit både fackligt och management-aktigt. Piska eller morot-systemet.
    Vi lär oss inte o skolan, ”hur man kommunicerar och lyssnar”, ”hur fungerar människan” som två viktiga grunämnen så som matte. Vi lär oss bara kunskap dvs öka IQ men inte EQ. Tyvärr är skolan för mkt sådan än :/

Kontaktinformation

Kontakta oss:

Följ oss: